Biografen

Kl. 15, 1 time og 57 min.

DIVA


Diva er en fransk thriller fra 1981, instrueret af Jean-Jacques Beineix, og er en filmatisering af novellen Diva, af Daniel Odier (Delacorta).

Filmen er skelsættende fordi den var med til at skubbe fransk film væk fra 1970ernes realisme film. Filmens farve-, fantasi- og sanserige univers fik sendt fransk filmproduktion tilbage til sit sande DNA, kaldet “Cinema du Look”

Diva var efter datidens standarder en dundrende succes. Ved dens debut i frankrig 1981, blev der solgt 2.3 mio billetter. Den blev hurtigt en international kult klassiker, og den er i dag mindst lige så medrivende og smuk som dengang.

Filmen handler om et ungt parisisk postbud, Jules, der lever og ånder for opera. Han  piratoptager en opera af den berømte sorte opera diva Cynthia Hawkins, som nægter at lade sin stemme optage,  

Det ser et par ganstere fra Taiwan, og  efterfølgende forsøger de at få fat i optagelsen, så den kan sælges på det sorte marked. Samtidig havner et andet bånd ved en tilfældig i hans postbudsknallert og så stikker det helt af, og jagten på Jules fører ham i armene på et entourage, som er helt uden for nummer.

Hvis De ikke allerede har set filmen vil dens musik og stemninger utvivlsomt efterlade et lille æstetisk skattekammer i sjælekuglen resten af Deres dage.


Vises på opfordring, 26 min.

Hagbart og Nelle – karetmager og rullekone

På opfordring fra vognhistoriker Ole Jespersen, har DR nu gjort det muligt at gense den skønne portrætudsendelse "Hagbart og Nelle" fra 1983, hvor man følger den 88-årige karetmager Hagbart Træholt fra Hellum i Vendsyssel og den 72-årige rullekone Ellen Nielsen, kaldet Nelle, fra Gentofte.

Udsendelsen giver fine indblik i, hvordan Hagbart Træholt laver et hjul til en arbejdsvogn og hvordan “Nelle” med akkuratesse betjener koldrullen i sin rullekælder.

Hagbart Træholt

Hagbart Træholt (1894-1984) var søn af Jens Træholt, der var karetmager i Jerslev i perioden 1885-1950. Den 1. december 1918 etablerede Hagbart sig som selvstændig karetmager i Hellum.

De første år var der meget karetmagerarbejde at få, for tidens vogne blev alle lavet af karetmagere, og Træholt skabte sig et godt renommé. Da bilerne begyndte at rulle frem, gik mange karetmagere over til at lave trækarosserier. Til den første rutebil på ruten Dybvad-Brønderslev byggede Hagbart Træholt karosseriet.

Efterhånden skiftede karetmagerarbejdet karakter, og man begyndte mere og mere at bruge metaller til karosseriarbejde. Træholt satte pris på træarbejde og brød sig ikke om “bule og blikarbejde”, som han udtrykte det i en avisartikel. Han arbejdede en del som snedker, men lavede fortsat karetmagerarbejde, når muligheden bød sig.

I mange år var Hagbart Træholt hver sommer frivillig på Hjerl Hede, hvor han og broderen, karetmager Thorvald Træholt, fra Børglum sammen med karetmager Ludvig Mark fra Vokslev ved Nibe i 1971 var med til at etablere karetmagerværkstedet i frilandsmuseet.

Hagbart træholt døde i 1984 kort før sin 90-års fødselsdag.

Vises på opfordring, 19 min.

Karosse Karet Kariol

14. september 2020 Af Ole Jespersen


Gensyn med tv-udsendelsen Karosse Karet Kariol fra 1976. Ren nostalgi for vogninteresserede.

Danmarks Radios arkiv rummer en guldgrube af historiske radio- og tv-udsendelser. Desværre er en stor del af det ældste ikke bevaret, for i Statsradiofoniens første dage kunne man ikke optage udsendelserne. De blev afviklet i et primitivt studie i Købmagergade i København.

I begyndelsen af 1930’erne begyndte man så småt at optage på voksplader og lakplader, men på en enkelt pladeside kunne der kun være 3-4 minutters lyd. Derfor var en enkelt udsendelse besværlig at optage, og ofte er kun bevaret det råmaterialet, som man optog for at bruge det i de liveudsendelser, man så udsendte.

I 1950’erne fik man endelig spolebånd, og det gjorde det lettere at optage. Men ofte genbrugte man bånd, når man ikke mente, at udsendelsen havde værdi længere. I starten af 1950’erne startede stemmearkivet, hvor udvalgte udsendelser blev arkiveret. Sidenhen blev flere og flere radio- og tv-udsendelser arkiveret, men stadig i udvalg.

Den 16. april 1976 sendte Danmarks Radio tv-udsendelsen Karosse Karet Kariol, der var en del af serien “Træk af livet i Danmark”. I udsendelsen viste lederen af Nationalmuseets Oplysningsafdeling, Erik Kjersgaard, rundt i museets samling af hestetrukne køretøjer. Vi er heldige, at denne udsendelse er bevaret, og i skrivende stund har Danmarks Radio på opfordring digitaliseret materialet til danskkulturarv.dk.

I den knap 25 minutter lange tv-udsendelse fortæller Erik Kjersgaard om køretøjernes teknologiske udvikling og viser blandt andet Skjoldenæsholm og købmand Suhrs karosser, der er blandt de få karosser, der er bevaret. Desuden ser man i udsendelsen både landauer med taxameter, kaffemølle og coupé med konstruktionsdetaljer, der blev anvendt i de første automobiler. Udsendelsen slutter med billeder og musik fra Nationalmuseets imponerende hestetrukne nodeorgel.